صنعت پتروشیمی در فجر 44

بررسی کارنامه صنعت پتروشیمی ایران پس از گذشت ۶ دهه فعالیت نشان می دهد که این صنعت در تمام ادوار به‌ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و دوران سخت گذر از سال های دفاع مقدس و بازسازی مجتمع‌های آسیب‌دیده در جنگ تحمیلی، تحریم و کرونا عملکرد موفقی داشته است.

به گزارش روابط عمومی پتروشیمی صدف خلیج فارس به نقل از وزارت نفت، بر اساس آخرین داده های مستند (یعنی تا پایان 1400) عملکرد 44 سال گذشته صنعت پتروشیمی را می توان در آیینه اعداد بررسی کرد.

بر این اساس، تاکنون بیش از ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی ایران انجام شده است که در نتیجه آن ۶ مجتمع فعال در سال ۱۳۵۷ به ۶۸ مجتمع در پایان سال ۱۴۰۰ رسیده است. ۲۱ مجتمع تولیدی و دو واحد یوتیلیتی در قطب عسلویه، ۲۰ مجتمع تولیدی و یک واحد یوتیلیتی در هاب ماهشهر و ۲۴ مجتمع تولیدی پتروشیمی در سایر مناطق کشور فعال هستند.

ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی ایران از سالانه ۳ میلیون تن در سال ۱۳۵۷ در پایان سال ۱۴۰۰ به ۹۰.۲ میلیون تن در سال رسیده است و این رقم براساس برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته برای توسعه متوازن صنعت پتروشیمی به حدود ۲۰۰ میلیون تن در سال ۱۴۱۱ می‌رسد.

تولید صنعت پتروشیمی از ۱.۶ میلیون تن در سال ۱۳۵۷ به ۶۵.۳ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ رسیده است که از این مقدار ۳۵.۷ میلیون محصول نهایی قابل فروش در سال ۱۴۰۰ تولید شد، در حالی که مقدار فروش کل محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۵۷، ۱.۵۲ میلیون تن بوده است.

صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰ درآمدی معادل ۲۳ میلیارد دلار را برای کشور محقق کرده است. پیش‌بینی می‌شود درآمد فروش صنعت پتروشیمی در پایان امسال به بیش از ۲۷ میلیارد دلار برسد. این در حالی است که درآمد این صنعت در سال ۱۳۵۷، ۰.۱۶ میلیارد دلار بوده است.

مقدار صادرات محصولات پتروشیمی از ۰.۶ میلیون تن به ارزش ۰.۰۵ میلیارد دلار در سال ۱۳۵۷ به ۲۵.۵ میلیون تن به ارزش حدود ۱۵ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ رسیده است.

در سال ۱۳۵۷ حدود ۰.۵۷ میلیون تن محصول پتروشیمی به ارزش ۱۱ میلیارد ریال در بازار داخلی به فروش رفت که این مقدار در سال ۱۴۰۰ به ۱۰.۲ میلیون تن به ارزش ۸ میلیارد دلار رسیده است.